SİNDİRİME YARDIMCI ORGANLAR
b- SAFRA KESESİ
Karaciğer hücrelerinde üretilen safra sıvısı safra kesesinde depolanır. Kolesistokinin hormonu safra kesesini uyarınca safra sıvısı, önce koledok kanalına buradan da duedonumun vater kabarcığı bölgesine dökülür.
Safranın içeriğini su, safra tuzları, safra pigmentleri, kolesterol, sodyum bikarbonat, yağ asitleri ve bilirubin oluşturur. Bu maddelerden safra tuzları, yağları daha küçük yağ damlacıklarına parçalayarak mekanik sindirim yapar. Bu sayede yüzey alanı artan yağların kimyasal sindirimi kolaylaşır. Safra tuzlarının büyük bir kısmı bağırsaklardan geri emilerek tekrar kullanılabilmek için karaciğere getirilir. Safra sıvısının içindeki safra pigmentleri ise dışkıya rengini verir.
Safra sıvısı şu işlevleri yapar.
1- Yağların mekanik olarak sindirilmesini sağlar.
2- Yağda eriyen A, D, E, K vitaminlerinin emilimini artırır.
3- Mideden gelen besinleri bazik hale getirir.
4- Bağırsak kokuşmalarını önler, zararlı bakterilerinin üremelerini önler.
5- Bağırsaklardaki villusların hareketini artırır.
NOT:
1- Safra suyunun kaybı, safra tuzlarının azalması, kolesterolün çökmesi gibi sebepler safra taşlarının oluşmasına neden olur.
2- Safra kesesi; safra taşları veya başka nedenlerle tıkanırsa safra bağırsağa dökülemez. Safra pigmenti karaciğer veya safra kesesi tarafından geri emilerek kana karışır. Bunun sonucunda Sarılık denilen hastalık meydana gelir.