KALIN BAĞIRSAK
İnce bağırsaktan sonra gelen ve anüs ile sonlanan bölümdür. Kalın bağırsakta kimyasal sindirim yapılmaz.
Suyun en fazla emildiği yerdir. Ayrıca vitamin ve minerallerin büyük bir kısmı da burada emilir.
Kalın bağırsakta B ve K vitaminleri sentezleyen bakteriler bulunur.
Çekum (kör bağırsak), kolon ve rektum (düz bağırsak) olmak üzere üç bölümden oluşur.
* Çekum (kör bağırsak): Kalın bağırsağın ilk kısmıdır. Kör bağırsak, herbivorlarda çok uzundur ve burada selülozu sindiren bakteriler bulunur. Kör bağırsağın sindirim de doğrudan görevi yoktur. Çekum ile ince bağırsağın birleştiği yerde apandiks denilen bir çıkıntı bulunur Apandiksin görevi tam olarak bilinmemektedir. Kalın bağırsak ve ince bağırsağın birleştiği yerde bulunan bir kapak kalın bağırsağın içindeki bakteri ve atık maddelerin ince bağırsağa geri dönüşünün engeller.
a) Kolon: Kalın bağırsağın orta kısmıdır. Çekumdan rektuma kadar uzanır
b) Rektum (düz bağırsak): Kalın bağırsağın son kısmıdır. Rektumun dışa açılan kısmına anüs denir.
* Kalın bağırsağın görevi
a) Su, safra tuzları ve bağırsaktaki bakteriler tarafından sentezlenen B ve K vitaminlerinin emilimini sağlar. Kalınbağırsaktaki sıvı emilimi, sindirim sisteminde her gün emilen sıvının küçük bir kısmını oluşturur.
b) Artık maddelerin peristalsis sayesinde anüsten dışkı olarak atılmasını sağlar. Dışkı, çok sayıda bakteri, selüloz ve diğer sindirilmemiş maddeleri içerir.
NOT:
1- Kalın bağırsakta villus şeklinde kıvrımlar yoktur ve burada kimyasal sindirim gerçekleşmez.
2- Dışkının yapısında bazı bakteriler, selüloz lifleri, tuz ve sindirilmemiş diğer atık maddeler bulunur. Dışkının atılması homeostasi (vücut sıvılarının dengelenmesi) olayında doğrudan etkili değildir.