HERMAFRODİTLİK
Eşeyli üreme hem hayvanlarda hem de bitkilerde görülür. Eşeyli çoğalan bir hayvan türüne ait erkek bireylerin erkek üreme hücreleri oluşur. Dişi bireylerin üreme organlarında ise yumurta hücreleri oluşur. Yumurta ve sperm döllenme olayı ile birleşerek zigot oluşur. Zigot mitozla büyüyüp gelişerek yeni bir bireyi meydana getirir.
Hayvanlar genellikle tek cinsiyetlidir. Ancak bazı hayvanlar çift cinsiyetlidir. Bu tür canlılara hermafrodit (bitkilerde erselik) denir. Hermafroditlik, solucanların çoğu (yassı-yuvarlak-halkalı, sülük), deniz salyangozları, sümüklü böcek, süngerler ve salyangoz gibi bazı omurgasız hayvanlarda görülür.
Hermafrodit hayvanlardan halkalı solucanlarda dişi ve erkek organ farklı zamanlarda gelişir. Bu nedenle kendi kendini dölleyemezler. İki toprak solucanı birbirine dolanarak ikisi de birbirine sperm aktarır ve birbirlerini döllerler. Birkaç hafta içinde çok sayıda yeni birey oluşur. Planaryada ise dişi ve erkek organ aynı zamanda gelişir. Bu nedenle kendi kendini dölleyebilir. Hermafrodit bireylerde gametler ayoz bölünme ile meydana geldiği ve döllenme gerçekleştiği için yeni bireyler arasında kalıtsal çeşitlilik görülür. Buna rağmen hermafrodit canlılar genellikle kendi kendini döllemek yerine başka bireylerle çiftleşmeyi tercih eder. Bunun nedeni yavrular arasında kalıtsal çeşitliliği arttırmaktır.
Süngerlerde üreme organı vücudun belirli bir yerinde bulunmaz. Vücudun bazı bölgelerindeki hücreler yumurta veya sperm oluşumunu sağlar.
Canlılarda çeşitliliği arttıran sadece eşeyli üreme değildir. Bazı canlılarda görülen konjugasyon ile iki birey arasında gen aktarımı meydana gelir. Gen aktarımı sonrasında bireyler çoğalırsa rekombinant genlere sahip bireyler meydana gelir.