ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE EŞEYLİ ÜREME
Çiçekli bitkiler eşeyli üreme yaparlar. Çiçek üreme organıdır.
Çiçeğin yapısında dıştan içe doğru sırasıyla çanak yapraklar, taç yapraklar, erkek ve dişi organlar veya bu organlardan sadece bir çeşidi görülür.
Erkek ve dişi organın her ikisini de taşıyan çiçeklere tam çiçek denir. Erkek veya dişi organdan sadece birini taşıyan çiçeklere eksik çiçek denir. Sadece erkek organı taşıyan çiçeğe erkek çiçek, sadece dişi organı taşıyan çiçeğe dişi çiçek denir. Kavak, ceviz, fındık gibi bitkiler eksik çiçeğe sahiptir.
Çiçekli bitkilerde erkek organlarda polen, dişi organda ise yumurta hücresi mayoz bölünme ve onu takip eden mitoz bölünmeler ile üretilir. Tozlaşma ile polenler dişi organa ulaştıktan sonra çift döllenme gerçekleşir. Çift döllenme sonucu 3n kromozomlu “besin dokusu” (endosperm) ile 2n kromozomlu “zigot” meydana gelir. Zigotun mitoz bölnmeleri sonucu embriyo meydana gelir. Çiçekli bitkilerde embriyo tohum içinde bulunur. Çimlenme başlayana kadar tohumun metabolizması çok yavaştır. Tohum çimlenmesi uygun sıcaklık ve nem olduğunda oksijenli bir ortamda başlar. Embriyo gelişerek yeni bitkiyi meydana getirir.