İNSANDA KAS SİSTEMİ E- KAS İSKELET İLİŞKİSİ

KAS İSKELET İLİŞKİSİ

 

Kas ve iskelet sistemi birlikte çalışmadığı sürece hareket meydana gelmez. İskeletin hareketteki en önemli görevi kaslara bağlanma yüzeyi oluşturmasıdır. İskelet kasları bir ucuyla hareketli kemiğe diğer ucuyla az hareketli kemiğe bağlanır.

*        İki kemik birbirine ligament denilen bağlarla bağlanır.

*        İskelet kaslarını kemiklere bağlanmasını sağlayan sıkı bağ dokudan oluşan yapılara tendon (kas kirişi) denir.

  tendon ve kirişler

*     Tendonlar lifli bağ dokudan yapılmış olan oldukça dayanıklı yapılardır. İskelet kaslarının bir tarafı kemiğe bağlanırken diğer tarafı hareketli bir ekleme ya da deriye bağlanır. Kemiğe bağlandığı bölgeye başlangıç noktası, ekleme bağlandığı yere de sonlanış noktası denir.

*       İskelet kasları genellikle çiftler halinde çalışır. Bu kaslardan biri kasılırken diğeri gevşer.

*   Birbirine zıt çalışan kaslara antagonist kaslar denir. Kol ve bacaktaki kaslar antagonist kaslardır. Örneğin kolun hareketini sağlayan kaslardan biri bükücü kas, diğeri de açıcı kas olarak görev yapar ve antagonist çalışır.

*    Aynı anda kasılıp aynı anda gevşeyen kaslara sinerjist kaslar denir. Karın ve sırt kasları bu gruba girer. 

kas iskelet 

*        Yüzde bulunan ve kasıldığında yüzde değişiklikler meydana getiren kasalara mimik kasları denir.

*        Alt çeneyi hareket attirerek çiğneme ve konuşma hareketlerinin yapılmasını sağlayan kaslara çiğneme kasları denir.

*        İskelet kasları kırmızı kas ve beyaz kas olmak üzere iki çeşittir. Kırmızı kaslardaki miyoglobin miktarı, mitokondri sayısı ve kan damarı miktarı çok fazladır. Enerji ihtiyacının büyük bir kısmını oksijenli solunumdan karşılarlar. Yorulmaya karşı dayanıklı olup görece olarak yavaş kasılıp gevşerler. Beyaz kaslardaki miyoglobin miktarı, mitokondri sayısı ve kan damarı miktarı daha azdır. Enerji ihtiyaçlarının çoğunu glikolizden karşılarlar. Çok hızlı çalışan bu kaslar çabuk yorulurlar.

 

NOT:

1.         Miyoglobin kaslarda bulunan bir protein olup oksijenin depolanmasını sağlar.

 

 

Bu yazının kalıcı bağlantısı https://www.biyolojidersim.com/insanda-kas-sistemi-e-kas-iskelet-iliskisi/

Görüş ve eleştirilerinize en kısa zamanda cevap verilecektir.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.