A – GÖZ BOZUKLUKLARI
Gözün yapısında oluşan bazı değişmeler, görüntünün retina önünde veya arkasında oluşmasına yol açtığı için net görüntü oluşmaz. Böyle durumlara göz kusurları denir. Göz kusurları şunlardır.
1- Astigmatizm
* Göz merceği veya genellikle korneada girintili çıkıntılı yüzey vardır. Hem uzağı hem yakını bulanık görür. Net görüş, silindirik mercek kullanılarak sağlanır.
2- Miyop (Yakın görüşlü)(Uzağı görememe)
* Gözün önden arkaya doğru çapı normalden uzun veya gözün çapı normal olduğu halde göz merceğinin dış bükeyliğinin fazla olması durumudur. Bu durumda (aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi) görüntü retinanın önünde oluşur. Yakını görüp uzağı göremeyen bu göz bozukluğunda net görüş, iç bükey (kalın kenarlı) mercek kullanılarak sağlanır.
3- Hipermetrop (Uzak görüşlü)(yakını görememe)
* Gözün önden arkaya doğru çapının normalden kısa veya göz merceğinin normalden ince olası durumudur. Aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi görüntü retinanın arkasında oluşur. Uzağı görüp yakını göremeyen bu göz bozukluğunda net görüş dış bükey (ince kenarlı) mercek kullanılarak sağlanır.
4- Glokom (Göz tansiyonu)
* Gözün ön oda ve arka odalarında bulunan sıvılar arasında bir denge vardır. Mercekle kornea arasındaki ön bölümde bulunan saydam sıvının fazlası bir kanalla atılır, bu şekilde denge sağlanır. Bu kanal tıkanırsa gözün iç basıncı artar (Glukom), retina hücreleri zarar görür ve körlük ortaya çıkar.
5- Şaşılık
* Göz yuvarlağını hareket ettiren kasların normalden uzun veya kısa olması sonucunda görme ekseninin paralelliği bozulur.
* Bu durumda gözler farklı eksene bakarlar.
* Şaşılık, ameliyat veya özel merceklerle düzeltilir.
6- Presbiyopi (Presbitlik)
* Yaşlanma ile göz merceği esnekliğin kaybetmeye başlar ve uyum yeteneği azalır. Uzağı iyi gördüğü halde yakını göremez. Dış bükey (ince kenarlı) mercekle yakını görmesi sağlanır.
7- Katarakt
* Göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşmasıdır. Genellikle orta yaş üstü kişilerde görülen katarakt hastalığında kişide net olmayan buğulu bir görme gerçekleşir.
8- Renk körlüğü
* Renk görmeyi sağlayan üç tip koniden bir veya ikisinin genetik bozukluk sonucu bulunmaması sonucu “renk körlüğü (Daltonizm)” ortaya çıkar.
* Bu kişiler kırmızı ve yeşil rengi ayırt edemezler.