Site icon BİYOLOJİDERSİM

Mitokondri

MİTOKONDRİ

a-    Yapısı ve Özellikleri

*        Oksijenli solunumun gerçekleştiği ve ATP enerjisinin üretildiği organeldir.

*        Memeli alyuvarları, bakteri ve mavi-yeşil algler dışındaki hayvan, bitki ve mantar hücrelerinde bulunur.

*        Çift zarlı organeldir. Dış zar düzgün olmasına rağmen iç zar girintili çıkıntılıdır. İçteki kıvrımlı zara krista denir. Bu kıvrımlar sayesinde daha fazla yüzey meydana getirilmiş olur. Krista kıvrımlarında ETS enzimleri bulunur. Kristada oksidatif fosforilasyon gerçekleşir.

*        Zarın içini dolduran sıvı kısma Matriks denir. Matrikste DNA, RNA ve ribozom bulunur. Ayrıca mitokondri içine giren maddeleri parçalayacak enzimleri taşır. Matrikste oksijenli solunumun krebs devri reaksiyonları gerçekleşir. Matrikste substrat düzeyde fosforilasyon gerçekleşir.

 

 

*        Bakteri hücrelerinin mitokondrisi yoktur. Oksijenli solunum aerob bakterilerde hücre zarında gerçekleşir.

*        Enerjinin fazla harcandığı doku veya organlarda, karaciğer, çizgili kas, böbrek hücrelerinde sayıları fazladır.

*        Örneğin sinirlerin sinaps bölgelerinde, aktif olarak hareket eden sperm kuyruklarında, kas hücrelerinin özellikle kasılma bölgelerinde bol miktarda rastlanılır.

*        Kendine ait DNA, RNA, ribozomu ve ETS’si (elektron tasıma sistemi-enerji üretimi için gerekli elektron taşıyıcı moleküller) bulunur. Kendi DNA’sı olduğu için kendini esleyebilir. Kendi DNA’sı olmasına rağmen hücre DNA’sına bağımlıdır. ETS’si olduğu için kendi enerjisini üretebilir. Protein üretebilir.

b-   Mitokondri İşlevi

*        Oksijenli solunumun yapıldığı yerdir. Oksijenli solunum reaksiyonu:    

C6H12O6 –––––––––––––– 6 CO2+6H2O + ATP

Oksijenli solunum üç basamakta gerçekleşir.

1.       Glikoliz

2.       Krebs (Calvin)devri

3.       ETS

 

Exit mobile version