Yağ Asitlerinin Fiziksel Özellikleri

 

Yağ Asitlerinin Fiziksel Özellikleri

Yağ asitleri, hidrokarbon zincirli monokarboksilik organik asitlerdir; yapılarında, 4-36 karbonlu hidrokarbon zincirinin ucunda karboksil grubu bulunur:

Doğal yağlarda bulunan yağ asitlerinin karbon atomu sayısı çifttir.

Yağ asitlerinin fiziksel özellikleri, karbon sayıları ile ilgilidir; karbon sayısı 10 ve daha az olan doymuş yağ asitleri, oda sıcaklığında sıvı ve uçucudurlar; daha fazla karbon içerenler ise katıdırlar; zincir uzunluğu arttıkça uçuculuk azalır, erime noktası yükselir.

Asetik asit ve butirik asit, su ile her oranda karışırlar. Karbon sayısı 4’ten fazla olan yağ asitlerinin zincir uzunluğu arttıkça suda çözünebilirlikleri azalır; karbon sayısı 10’dan fazla olan yağ asitleri suda çözünmezler. Yağ asitlerindeki -COOH grubunun pKa değeri 4,8’dir ki fizyolojik pH’da anyon (-COO-) halindedir. Bu anyonik grup yağ asidine hidrofilik özellik vermekte, hidrokarbon zinciri ise hidrofobik özellik vermektedir. Uzun zincirli yağ asitlerinde hidrokarbon zincirinin hidrofobik özelliği daha baskın olacağı için, uzun zincirli yağ asitleri suda çözünmez; plazmada albümine bağlanarak taşınmaları gerekir ki plazmadaki yağ asitlerinin %90’ı lipoproteinler içinde taşınmaktadır.

Bilinen bütün doymamış yağ asitleri oda sıcaklığında genellikle sıvıdırlar, suda çözünmezler, uçucu değillerdir.

Yağ asitlerinin çoğu sıcak alkol, eter, benzol ve kloroformda çözünürler.

 

Bu yazının kalıcı bağlantısı https://www.biyolojidersim.com/yag-asitlerinin-fiziksel-ozellikleri/

Görüş ve eleştirilerinize en kısa zamanda cevap verilecektir.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.