Virüslerin Yaşam Ağacındaki Yeri Var mıdır?

 

Virüslerin Yaşam Ağacındaki Yeri Var mıdır?

Yeryüzünde virüsler gibi ilginç varlıklar vardır. Virüsler bir zarf proteini içinde az miktarda DNA veya RNA genetik materyalinden oluşurlar. Hücreli organizmalar ile virüsler arasında ortak olan evrensel bir gen yoktur. Ribozomları, dolayısıyla rRNA’ları bulunmaz ve bu yüzden evrensel yaşam ağacına sokulamazlar.

Genetik bilgilerini ifade etmek ve çoğalmak için konaklarının moleküler sistemlerini kullanırlar. Biyolog Andre Lwoff 1957’de hala referans olarak hizmet eden bir tanım vermiştir: genom olarak tek bir tip nükleik asitleri (DNA veya RNA) olan, enerji üretmek için gerekli enzimleri olmayan, bölünme ile çoğalma yetenekleri olmayan ve zorunlu hücre içi paraziti olan küçük organizmalardır… Buna rağmen, birçok farklı virüs bilim insanları için bir bilmece olmaya devam etmektedir.

Yaşamın en basit formu olarak göz önüne alınmalarından sonra, bir dönem kimyasal bileşimler arasında bile sınıflandırılmışlardır. Bir virüsün canlı olup olmadığı sorusu bir bakıma yaşamın ne olduğu sorusudur? Kesin olan şu ki, virüsler yaşayan organizmaların genetik materyalini değiş-tokuş ederler. Bir virüs genomu, kendi viral genlerini konağının genomuna ekleyebilir ve bir biçimde bu genomun bir parçası haline gelebilir. Virüsler canlı olsun veya olmasınlar, canlı dünyayı biyokimya dünyasından ayıran sınırda yer alırlar. Bazı bilim insanlan günümüzde virüsleri, çoğalmalan ve yayılmalarına olanak sağlayan nükleik asit ve proteinleri sentezlemek için, bir konak hücrenin materyalini ve eneıjisini kullanan parazitler olarak tanımlarlar.

 

 

Kaynaklar:

 

1.       Başıbüyük, H.H., Yılmaz, A., kılınç, S.,(Ed), 2013. Biyoçeşitlilik. Palme yayıncılık, 350s, Ankara

 

Bu yazının kalıcı bağlantısı https://www.biyolojidersim.com/viruslerin-yasam-agacindaki-yeri-var-midir/

Görüş ve eleştirilerinize en kısa zamanda cevap verilecektir.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.