Monosakkaritlerin zardan taşınması

 

Monosakkaritlerin zardan taşınması

*         Monosakkaridlerin taşınması iodoasetik asid, siyanid ve florhizin gibi metabolik inhibitörler ile bloke edilebilir.

*          Taşınma selektifdir yani seçiciliğe tabidir. Bazı monosakkaridler özellikle taşınırken, diğerleri taşınmazlar. Monosakkaritlerin bağırsak mukozasından emilimleri farklı hızdadır. Heksozlar, pentozlardan daha hızlı emilirler. Heksozların içinde en hızlı emilen galaktoz, en geç emilen mannozdur. Yani seçmeli bir emilim söz konusudur. Emilim hızına göre şöyle sıralanabilir: Galaktoz> glukoz> fruktoz> mannoz> ksiloz> arabinoz.

*          Fruktozun emilimi diğer monosakkaritlerin çoğundan farklıdır. Aynı metabolik zehirlerle, örneğin florhizin ile bloke olmazlar. Özel taşıyıcı ile iletildiği halde transport için enerji gerektirmezler. Bu nedenle fruktoz aktif tranport ile değil, kolaylaştırılmış diffüzyon ile taşınır. Fruktoz portal vene geçmeden önce epitel hücrelerinde önce fosforile olur, sonra da glukoza çevrilir. Epitel hücrelerinden kana verilir.

*          Taşınma sistemi bakımından bazı şekerler arasında bir yarışma vardır. Örneğin çok miktarda galaktoz taşınıyorsa, onunla eş zamanlı olarak taşınan glukoz miktarı çok azalır.

Bu yazının kalıcı bağlantısı https://www.biyolojidersim.com/monosakkaritlerin-zardan-tasinmasi/

Görüş ve eleştirilerinize en kısa zamanda cevap verilecektir.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.