Site icon BİYOLOJİDERSİM

LAB. TEK. 2- MİKROSKOPLARDA BÜYÜTMELER

 

LAB. TEK. 2- MİKROSKOPLARDA BÜYÜTMELER

Mikroskoplarda büyütmeler (magnifikasyonlar) okülerle objektiflerin büyütme güçlerinin çarpımı ile hesaplanır. Mesela oküler ×10, objektif ×40 ise büyütme ×400 dür. Öğrenci mikroskoplarında genellikle ×1500, araştırma mikroskoplarında ise ×3000 büyütmeye kadar çıkılabilir. Yüksek büyütmelerde ışığın kırılmasını fazlalaştırmak ve daha iyi bir kontrast elde etmek için immersiyon yağı kullanmak gerekir.

Şekil 6. Modern bir komponent aydınlık saha mikroskobu ve mikroskopta ışığın izlediği yol.

 

Stereo (diseksiyon) mikroskoplarda büyütmeler komponent mikroskoplara göre çok daha azdır. Bu mikroskoplarda incelenen objeler gözle görülebilen büyük objelerdir. Bunlar doğrudan doğruya mikroskop tablasına konularak incelenir. Çiçek parçalarının, birçok zoolojik materyalin incelenmesinde, küçük bir objenin mikroskop altında iğne ile diseksiyonunun yapılmasında bu mikroskoplar çok iyi sonuçlar verir.

Stereo mikroskoplarda ışık doğrudan cisme çarpmakta ve cisimden yansıyarak objektife gelmekte ve buradan da okülere kadar ulaşmaktadır. İki farklı objektif ve oküler olduğundan görüntü üç boyutlu olarak elde edilir. Bu mikroskoplarda büyütmeler diğerlerine göre düşüktür. Okülerler ×5 veya ×10, objektifler ise ×0.6, ×1, ×1.6, ×2.5, ve ×4 büyütmelidir. Bazen görüntü bozulmadan objenin üzerine zoom yapabilecek şekilde büyütme sağlanır.

Exit mobile version